Kotikymppi

Rakennusalan täyden palvelun talo

Kotitalousvähennys

Vuonna 2017 kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2 400 euroa. Vähennys on henkilökohtainen, joten puolisot voivat saada kotitalousvähennystä vuonna 2017 yhteensä 4 800 euroa. 

Kotona tai vapaa-ajan asunnolla teetetyn työn kustannuksista voi saada kotitalousvähennyksen, jonka voi vähentää verosta. Vähentää saa 50 % yritykseltä ostetun työn kustannuksesta tai 15 % kotitalouden palkkaaman työntekijän palkasta sekä palkan sivukulut.

Myös henkilön tai hänen puolisonsa vanhempien ja isovanhempien kotona tai vapaa-ajan asunnossa teettämä remontti- ja kotitaloustyö on vähennyskelpoista. Henkilön on kuitenkin maksettava itse kustannukset, jos hän haluaa vähennyksen omaan verotukseensa.

Kotitalousvähennyskelpoista perusparannus- ja kunnossapitotyötä ovat voimassa olevan määritelmän mukaan esimerkiksi:

  • Rakennusten ulkokunnostus kuten kattoremontti, maalaus ja parvekelasien asennus.
  • Keittiön, kylpyhuoneen ja muiden huoneiden sekä sauna- ja kellaritilojen remontti.

 

Miten kotitalousvähennystä voidaan hakea?

Kotitalousvähennys haetaan verotoimiston kautta ja  hakemisen voi tehdä kolmella eri tavalla:

  • Vähennystä voi hakea etukäteen
  • Heti työn teettämisen jälkeen tai
  • Verovuoden lopussa veroilmoituksen yhteydessä


Vähennyksestä voi siis hyötyä myös kesken vuotta ja saada näin palkasta alennetun veroprosentin ansiosta enemmän rahaa käteen.

Jos suunnitelmissa on teettää kuluvan vuoden aikana tavanomaista kotitaloustyötä, summan voi ilmoittaa verottajalle etukäteen. Ilmoituksen jälkeen saa uuden verokortin, jossa veropidätysprosenttia on alennettu.

Kun on teettänyt suuremman kotitalousvähennykseen oikeuttavan työn, tieto ilmoitetaan työn päätyttyä verotoimistolle. Tällöinkin verokortti päivitetään ja veronpidätysprosenttia alennetaan. Jos vähennystä haetaan verovuoden lopussa veroilmoituksen yhteydessä, käytetään kotitalousvähennystä varten olemassa olevaa omaa lomaketta (14 Kotitalousvähennys), joka jätetään muun veroilmoituksen yhteydessä verottajalle. Verottajalle kannattaa aina ilmoittaa kaikki vuoden aikana ostettu kotitalousvähennykseen oikeuttava työ.

Lue lisää kotitalousvähennyksestä.

Kotitalousvähennyslaskuri

http://www.etera.fi/kotitalous/laskurit/kotitalousvahennyslaskuri/?WT.mc_id=kotitalous-tyonantajana&WT.srch=1&gclid=CjwKEAjwpuSvBRDSkaes4OasuEESJACfwIc_l34S2L4Ns0TSsY1NMOb5IRm0X8hNJe8SVuDral_tAhoCyIbw_wcB